Huiswerk
Auto's, autotechniek, wegenbouw en/of infrastructuur
Tegenwoordig gebruikt iedereen die een auto rijdt een navigatiesysteem. Dit is handig voor mensen die niet weten waar ze heen moeten gaan, maar het is soms lastig, want de chauffeur moet af en toe naar het scherm van de applicatie kijken in plaats van op de weg. Een oplossing hiervoor is een concept waarbij alle gegevens op het dashboard van de auto te zien zijn. Hierbij blijven de ogen van de chauffeur op de weg terwijl hij de GPS nog in de gaten kan houden.
Het Japanse bedrijf Pioneer heeft een GPS-systeem ontwikkelt dat zorgt dat alle informatie op de voorruit van een auto verschijnt. Ik vind het echt indrukwekkend dat innovatie zo ver is gekomen, want op deze manier letten we niet alleen op de weg, maar de hele omgeving rond de auto. Dit nieuwe GPS-systeem is uitgerust met een augmented reality heads-up-display die direct aan uw zonneklep hangt. De laser geprojecteerd GPS microscherm, ontwikkeld in samenwerking met MicroVision, laat het lijken alsof uw route aanwijzingen direct op asfalt van de weg tonen, zodat je je ogen op de weg kunt houden op hetzelfde moment.
Onderwijs en/of onderzoek
In het onderwijs zijn er genoeg mogelijkheden voor virtual reality. Zo kunnen bepaalde onderwijssituaties worden nagebootst alvorens deze in de echte wereld gebeuren. Neem aan een bijvoorbeeld aan de scholing van een pilot. Wat nu als de piloot in opleiding een bril op kan zetten en hij zo virtueel geplaatst wordt achter een stuur van het vliegtuig? De piloot in opleiding zal exact ervaren hoe het is om een vliegtuig te besturen met behulp van auditieve en virtuele beelden.
De Amerikaanse leger "US Air Force" maakt gebruikt van virtual reality om hun piloten te trainen in een simulator die ontworpen is om de eigenschappen van een piloot te ontwikkelen in een veilige omgeving. Het bevat een cockpit en controls die worden gezien in de echte wereld vliegtuigen en een namaak van de bewegingen in verband met vliegen. De piloot controleert de simulator met behulp van een joystick die feedback heeft waardoor hem/haar om te ervaren hoe het reageert als hij/zij dit joystick beweegt .
Kunst en/of musea
Bij kunst en musea is er een mogelijkheid gebruik te maken van virtual reality. Zo kan een museum bijvoorbeeld virtual reality brillen zoals Oculus Rift plaatsen bij schilderijen welke de bezoeker uitnodigt om de bril op te zetten. Op het moment dat de bezoek deze bril opzet, komt deze in een virtuele schilderij terecht. De bezoeker kan de omgeving in zich opnemen en omzich heen kijken. Wanneer de bezoeker naar een object of persoon kijkt in het schilderij, hoort de bezoeker informatie betreffende dit object of persoon.
Het museum Westfries heeft samen met Rob Tuytel een geheel nieuwe virtual reality presentatie gemaakt die in het kader van het jubileumjaar Kaap Hoorn 400 in het Westfries Museum te zien is. In Kaap Varen stapt de bezoeker aan boord van het schip De Eendracht en mag zich even schipper Willem Cornelisz Schouten wanen en ervaren hoe het geweest moet zijn om in 1616, als eerste Kaap Hoorn te ronden. Zo komt geschiedenis wel erg dichtbij en tot leven.